Jak vidím seniory v roce 2020?

Jak vidím seniory v roce 2020?

Při přemýšlení o tomto tématu jsem si instinktivně vzpomněla na Julese Verna a jeho krásné knížky, kde představoval své vize budoucího světa.

Pokud bych se měla zamyslet, co se změní v životě seniora za pouhých 6  let, bude toho jistě daleko víc, než si dokážu představit. Nejen seniorům, ale nám všem svět ukazuje, jakou rychlostí je možné vše kolem nás vylepšovat, inovovat, modernizovat. A senioři? Celá řada odborníků se přiklání k názorům, že senioři nezvládnou moderní technologie, budou stát na druhé koleji a z povzdálí pozorovat tu závratnou modernu, které nerozumí. Já si to nemyslím. Tak jako senioři zvládli elektronizaci života za posledních 10 let, zvládnou i tu další.

Z mého pohledu je nejdůležitější komunikace. Moje babička za vrchol techniky považuje barevnou televizi a  mobilní telefon, i když slovo mobilní je silný výraz, protože mobilně se nachází na stole v kuchyni a maximálně je vložen do tašky. Moje maminka a babička mých dcer je s technikou daleko větší kamarád. Zvládá počítač, moderní technické pomůcky do kuchyně, jezdí autem a počasí kontroluje na internetu. Přesto jsou jí některá slova (cloud, wifi apod.) zcela neznámá. Já sama jsem také babička a je pravda, že i já se vedle svého vnuka cítím trochu pozadu. Sice si náš malý klouček neumí zavázat tkaničky, ale s dotykovým displejem mého tabletu je velký kamarád. Jsem ráda, že jako babička mu můžu ukázat historii, pro jeho generaci asi i pravěk, když mu čtu pohádky z papírové knížky a peču chleba v troubě.

Často mám pocit, že senioři prostě nezatěžují své životy těmi nej technologiemi, umí používat to, co je pro jejich život důležité a rádi se naučí nové technologie používat, pokud je potřebují. Vědí, že důležité je být člověkem a žít život v kontaktu s ostatními lidmi osobně. Ráda se potkávám s  akčními seniory, kteří cestují, fotí, chodí do kurzů a vzdělávají se a dokazují tak, že stáří jsou jen čísla v kalendáři a život si lze užít opravdu od začátku do konce. A pokud seniora trápí nějaký ten neduh, právě i moderní technologie mohou zvýšit pocit bezpečí a  jistoty, jak se dočtete v tomto čísle Ledax NOVIN.

Autorka: Mgr. Petra Zimmelová, Ph.D., Katedra klinických a preklinických oborů, Zdravotně-sociální fakulta Jihočeské univerzity v Č. Budějovicích

Rozhovor vyšel v 20. čísle Ledax NOVIN. Celé číslo najdete ke stažení zde.
Ledax NOVINY jsou zdarma.
Máte zájem o jejich pravidelné zasílání? Napište e-mail na adresu: info@ledax.cz nebo zavolejte 800 221 022.